dissabte, 28 de març del 2015

Avisa, truca al 112

Com ja hem comentat en anteriors publicacions, el procés d’actuació davant una situació d’emergència es resumeix en 3 lletres: PAS

  1. PROTEGIR: protegir la zona on s’ha produït l’emergènciade l’entorn i, molt important també, protegir-nos a nosaltres mateixos.
  2. AVISAR: demanar ajuda i trucar als serveis d’emergències el més ràpid possible, donant informació clara i concisa sobre què ha passat i on ens trobem.
  3. SOCÓRRER: en cas que tinguem el coneixement i les habilitats necessàries per intervenir i ens veiem amb cor de fer-ho.

Els 3 aspectes són clau a l’hora d’actuar i és molt important fer-ho en aquest ordre. En aquesta publicació ens centrarem en el 2n pas del PAS, valgui la redundància: AVISAR.

A QUI TRUQUEM?

El teléfon de referència davant QUALSEVOL emergència, sigui la que sigui, és el 112. El 112 és un teléfon, UNIVERSAL, GRATUÏT i PERMANENT.És la manera més senzilla i ràpida que té qualsevol ciutadà d'informar d’una emergència a tots els organismes que formen part del sistema de seguretat i emergències de Catalunya i de tota Europa. Amb una única trucada es posa en marxa el mecanisme per donar una resposta eficaç i eficient a cada necessitat. Dóna resposta immediata les 24 hores del dia els 365 dies de l’any.

QUAN TRUQUIS...

1. És millor que truquis tu mateix i no un intermediari perquè la informació sigui més completa. Intenta trucar des d’un lloc segur i mantingues la calma.
2. Marca directament el 112, no cal cap prefix.
3. Espera a que l’operador respongui a la trucada. Tingues paciència, no pengis ni tornis a trucar. Això podria endarrerir molt el servei.
4. Digues el teu nom i telèfon de contacte, i explica breument el que ha passat.
5. Respon les preguntes que et faci l’operador i segueix els consells que et doni.
6. No pengis fins que no t’ho indiquin.
7. Si la situació empitjora o canvia, torna a trucar al 112.